Borászatok

Balatoni borok

A balatoni vendégfogadás fogalma összefonódik a jóízű ételekkel és borokkal. A régió ételféleségei nagyon változatosak.

A balatoni halak gazdag választéka, a szikrázó napsütésben érlelődött zöldségek és gyümölcsök, valamint a környező erdők vadállománya garantálja Balatonalmádi gasztronómiájának varázslatos íz világát. Finom ételek bőséges és változatos tárháza tárul elénk. Balatonalmádi és környékének ételei a balatoni és bakonyi konyha jellegzetességeit viseli magán. (Pinkóczi töltött borda, Balatoni halászlé halas táskával, Fogas Révészné módra, Balatoni fogas egészben, Badacsonyi rablóhús, Szőlős metélt). A tó azonban nem csak neves ételekkel szolgál. A népi ételek közül a lángos, a palacsinta, a gyümölcsös rétesek, a tócsi- és prószafélék váltak a vendégek állandó kedvenceivé. A sütött és főzött ételeket kiválóan egészítik ki a Balaton környékén termő gyümölcsök. A kedvező talajösszetétel és a napsütéses órák magas száma elsősorban a csonthéjas gyümölcsöknek ad rendkívül zamatos ízt a régióban. A cseresznye és meggyfélék mellett az őszibarack, a szilva, a ribizli és a málna számít kedvelt helyi gyümölcsdesszertnek. A dió és a mandula főleg a sütemények és kalácsfélék alapanyagát adják. A nyaralás elengedhetetlen kísérője a jégbe hűtött görögdinnye, amely azonban nem a régióban terem, de a szezon folyamán mindenütt árusítják, így lassan a tóhoz kötődő gyümölcsként tartják számon a vendégek. Almádi a Balatonfüred - Csopak borvidékhez tartozik. A különleges adottságú klimatikus vidék olyan borfajtáknak otthona, mint az Olaszrizling, Chardonnay, Muskotály, Szürkebarát, Kékfrankos, Merlot vagy a Zweigelt. A magyar gyümölcsök üvegbe zárt zamata, a Hungarikumként elismert kisüsti pálinka a Vödörvölgyben fellelhető. Egy kellemes vacsora mellett kóstolja meg e különleges vidék zamatát! A Balaton környékén termő borfélék sajátos karakterrel bírnak. Egy borospince előtt múlatva időnket az összes érzékszervünknek gyönyörűséget szerezhetünk, hiszen a borok jó zamata a táj szépségével párosul. A poháron át nézve még kékebb a tó, még zöldebbek a szőlőhegyek, és még szebbek a fehér falú présházak és a hegyek lábához húzódó kis falvak

A bornak egyre több esemény, fesztivál, borünnep igyekszik rangot adni, és egyben kínál kitűnő szórakozást, kikapcsolódást a vendégeknek. Rendszeresek a "borhetek" és a különböző szüreti mulatságok, Márton napkor újbor-kóstolókat tartanak, de a Vince napi bor-ünnepek is egyre több érdeklődőt vonzanak.

A bortermelők gyakorta mérik össze boraik "tudását" helyi vagy térségi borversenyeken, a borok hírnevének megőrzésére és gyarapítására több borrend tett fogadalmat. A régióban kilenc borút egyesület szervezte meg vendégváró pince-sorait.

A palackozott minőségi borok területén országosan piacvezető helyet foglalnak el a Balaton térségében termelt borok. Ez a tény a kereskedelmi forgalomra éppúgy igaz, mint a vendéglátásban forgalmazott borokra.

A régió borvidékei:

Badacsonyi borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balaton-felvidéki borvidék

Balatonboglári borvidék

Balaton-melléke borvidék

A fenti régiók legjellemzőbb szőlőfajtái:

Fehér bor:

Olaszrizling

Muskotály

Szürkebarát

Chardonnay

Vörös bor:

Zweigelt

Kékfrankos

Merlot

Cabernet

Különlegességek:

Kéknyelű és Zeus szőlőfajták kizárólag a Badacsonyi borvidéken termelhetőek.

A Balatonboglári borvidék kuriózuma a Csabagyöngye fajta, amelyből Európa legelső (legkorábban palackozott) bora készül.

Keszthelyen nemesítették az újabb kor egyik kedvelt borszőlő-fajtáját, a "Cserszegi fűszeres"-t, amely az utóbbi évtizedekben országos elterjedtségre tett szert.

Forrás: balaton-almadi.hu

BORÁSZATOK A KÖZELBEN

Paloznak - Homola Pincészet

Paloznak a Balaton északi partjának egyre többek által ismert települése mely megőrizte rejtett szépségeit, építészeti értékeit és érintetlenségét. A Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért 1998-ban Hild-díjat kapott. Érdemes egy kiadós sétát tenni a település melletti dűlőkön és az autentikus kis utcákon, háttérben a Balatonnal.

Forrás: https://homolapinceszet.hu/

Csopak - Jásdi Pince

A téli hófúvásban, tavaszi mandulavirágzáskor, nyári délutánokon és naplementéken, meg a szüretre váró sárguló szőlők idején egyaránt vendégváró Borteraszon ideális körülmények között kóstolhatja borainkat. Körben a Balatonra néző dűlők: a Siralomvágó, a Lőczedomb és a Sáfránkert, lent a tó tükre. Kristálypohárban a borok ideális hőmérsékleten csillognak, mellettük értő beszélgetést folytathat zamatokról, a talajról, emberekről vagy technológiáról. A kóstolót a borokkal harmonizáló ízek, szép hidegtálainkon Serrano sonka, bakonyi kecske- és tehénsajtok, szicíliai olíva és friss kenyér kísérhetik. Előzetes időpont és ételsor egyeztetés után társaságát friss borvacsorával várjuk. Ha időnk és az éppen zajló pincemunkák megengedik, szívesen körbe vezetjük csaknem 200 esztendős terméskőből rakott pincénken is.

Forrás: https://www.jasdipince.hu/

Balatonfüred - Figula Pincészet

A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott, így az út számunkra ki volt jelölve. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkánk során felhasználjuk a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket.

Szőlőskertjeink a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban.

A jelenleg 30 hektáros birtokon - a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében - dűlőink termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva - mutatjuk be a borvidék sokszínűségét.

Forrás: https://figula.hu/

Balatonfüred - Koczor Pincészet

A borkészítés során párhuzamosan jelen vannak a tradicionális és modern megoldások is, így minden egyes borunk a számára legideálisabb gondoskodást kapja. A borbarátok a hagyományos, fahordóban érlelt, testes borokat és a reduktív technológiának köszönhetően könnyű, gyümölcsös ízeket is megtalálhatják nálunk.

Forrás: https://www.koczorpince.hu/

Balatonfőkajár - Feind Borászat

A borház Feind Lajos és fia, Feind Péter nevével fémjelezhető. Mintegy 100 hektárnyi területen gazdálkodnak, és több mint 20 féle bort készítenek. Boraik értékét adja a tiszta fajtajelleg, a friss gyümölcsösség, a barrique hordókban érlelt testes vörösboraik pedig finom tanninstruktúrával és komlex ízvilággal rendelkeznek. Apa és fia munkájuk során a minőséget és a hitelességet éppúgy fontosnak tartják, mint azt, hogy hűek maradjanak a Villa Quaiar szellemiséghez, utóbbiról Villa Quaiar márkanévvel címkézett boraik tanúskodnak. A mezőgazdasági mérnök végzettségű Feind Lajos és borász végzettségű Feind Péter eredményes szakmai együttműködésének köszönhetően méltan vívták ki a számos verseny elismerését.

Forrás: https://feind.hu/