Látnivalók

Almádi "nevezetességei"

Óvári Messzelátó

Az Óvári messzelátó Balatonalmádi jelképévé vált, közkedvelt kiránduló hely.

Nevét Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki nagyon sokat tett többek között a kilátó megépítéséért, és a vasúthálózat kiépítéséért Balatonalmádiban.

A századforduló táján épült kilátó vörös homokkő talapzatán eredetileg vörösfenyő ácsolat és mellvéd állt, cseréptető fedéssel. Az 1906-os megsemmisítő vihar után először csak a mellvédet, majd a II. világháború újabb pusztítása után, 1949-ben a felépítményt is újjáépítették. Ekkor a "Wesselényi kilátó" nevet kapta. Tetőzetét 1991-ben régi fényképek alapján, de egyszerűbb formában rekonstruáltatta az Önkormányzat a Honismereti Kör javaslatára. 2004-ben felújították, 2016-ban cserélték a faszerkezetet.

A panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, az előtérben balra Vörösberény, jellegzetes templomaival: a felső körvédműves, meghatározó stílusa román (XI-XII. sz.), az alsó barokk (1779), mellette a volt jezsuita kolostor. Messze jobbra a kenesei magaspart belesimul a Sió völgyébe, majd Külső-Somogy magas pannon dombjai sorakoznak. A Fűzfői-öböl mögött, a magaspart vonulatából kissé kiemelkedik a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, balra a fűzfői gyárak. Vörösberény felett magasodik a Megye-hegy, Nyugat felé a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Csere-hegy látszik.

Az Óvári messzelátót Balatonalmádi Város Értéktár Bizottsága 2017. február 25-én kelt 1/2017. számú határozatában települési értékké nyilvánította.

Megközelítés: Balatonalmádi Szent Imre templomtól a Semmelweis utcán (Dózsa Gy. u., Budai Nagy Antal u., Batthyány u.) a kék háromszög jelzést követve.

GPS: 47.033631 18.006856

Csere-hegyi kilátó

A permi vörös kőből 1935-ben épült, 298 méter magasan található kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, a Bakonyra és a Balaton-felvidékre.

Remete - forrás

A három helyen feltörő forrásból eredő Remete-patak hol nyíltan, hol fedetten halad a Balaton felé.

A móló közelében az ún. Sóhajok hídja alatt jut a tóba. A forrás Remete elnevezése helyi hagyományon alapul.

A forrás majd a patak mentén látható vasúti töltés, amely 1909-ben épült és ma már ipari műemlék, az egykori Alsóörs-Veszprém vasút vonala.

A töltést a környék jellegzetes vörös homokkövéből építették.

A forrás mellett halad el a zöld sáv túraútvonal, amelyet a Balaton irányába követve áttérhetünk a kék háromszöggel jelzett Vörös Homokkő Tanösvényre.

A másik irányba továbbhaladva a kék sávval jelzett Balatoni kék-túra útvonalra érünk.

Szent Margit kápolna

A mai Szent Margit kápolna - Almádi első "temploma" - közadakozásból épült a Remete-patak bal partján, a már 1869-ben odahelyezett kőkereszt mögött, két út találkozásánál az "Apostolok küldetése" tiszteletére. Az eseményt ábrázoló oltárképet Blázy Imre, a veszprémi állami polgári iskola rajztanára festette 1890-ben. Telkét Kurcz Rudolf és neje ajándékozta. Brenner Lőrinc és Krisztián József építették. Később történt, hogy Árpád-házi Szent Margit tiszteletére ajánlották föl a kápolnát. Az Őt ábrázoló oltárképet 1960-ban festette Feszty Masa. A kis kápolna eredeti állapotát 2006-ban nyerte vissza.

A Köcsi-tó Tanösvény

A tanösvény Káptalanfüred határában van, a Köcsi-tó partján. Kialakítására a felhagyott vörös homokkő bánya és az egykori agyagbánya helyén kialakult bányató tájrendezése kapcsán került sor.

A tavacska térségét 1982-ben csatolták Balatonalmádihoz, s ma már Káptalanfüred része. Káptalanfüredet a helybeliek szeretik egy sziklakerthez hasonlítani, amely élővilágával, tiszta levegőjével és kiegyensúlyozott éghajlatával kedvező körülményeket biztosít.

A földtani természeti értékek közül a legnevezetesebb a vöröskő.

Vidékünk vöröskő bányászata a XX. Század első felében élte virágkorát, a partvédelem, a támfalak, völgyhidak, sírkövek, emlékművek tanúskodnak erről.

A térképeken is jelzett Köcsi-tó agyagbányászat következtében jött létre. A tóban több növénytársulás mozaikjából álló, mocsár és nádas vegetáció figyelhető meg. A Köcsi-tó szegélyzónájában lándzsás hidőr, csikorgófű, mocsári csetkáka, deres szittyó található. Szárazabb részein réti szittyó, fülemüle szittyó is megjelennek. Ritka növénye a kékeszöld harmatkása, melynek ez az első ismert bakonyvidéki előfordulása.

A tótól kissé távolabb a mocsári sás megjelenése meglepő, arra utal, hogy felszínközelben olyan vízzáró réteg található, mely a csekély összefolyó csapadékvizet nem engedi a mélybe szivárogni. A mocsári sás között csikorgófű és bókoló rozsnok ismerhető fel. A mesterségesen kialakított mélyedésekben mocsári csetkáka, pajzsos veronika és csikorgófű haragoszöld állományai díszlenek.

A cserjéssel érintkező szegélyen kb. 200 tő védett agárkosbor található. A Köcsi-tó számos állatfajnak nyújt táplálkozási és szaporodási lehetőséget. Kiemelendő kétéltű és hüllőfauna élőhelyeként. A farkos kétéltűek közül a tarajos és pettyes gőte ismertek. Több békafaj szaporodási és fejlődési helye: vöröshasú unka, barna ásóbéka, zöld levelibéka lárvái kerültek elő vizéből. A tó állandó lakója a tavi béka. A siklófajok közül a vízi sikló nagy számban él a tóban és közvetlen környékén.

A tanösvény 400 m-es tanséta, 4 állomásán ízelítőt kapunk a tó- környéki természeti értékek ismeretéből: a vörös homokkövön kialakult élővilágból, a 250 millió éves kavicskő- homokkő ősi folyópartját feltáró kőzetekből.

A pihenőhely mellett a kis tó életéről látunk ismertető táblát. Majd a gyalogtúrázók 2002. évi országos találkozójának vöröskő emlékpadját találjuk.

A tanösvény hagyományos turista útjelzés (sárga T) segítségével követhető. A kirándulást a Csere-hegyi kilátó felé folytathatjuk.

Szent Jobb kápolna

A Szent Jobb Kápolna története annyira kalandos, hogy bővebb utána olvasást kíván. Sokáig feküdt a budai várban, miközben a királyi palota egy ráomlott emelete óvta a teljes pusztulástól. Az ötvenes években teherautón szállították a kápolna-belsőt Balatonalmádiba, itt avatott kezek restaurálták. 2007-től Boldog Gizella csont ereklyéjét őrzik a falak, így Balatonalmádi az első Szent Magyar Királyi Család zarándokhelyévé vált.

Szent Ignác templom

A Szent Ignác templom Magyarország egyik legősibb településén, a vörösberényi városrészben fekszik. A templom oldalánál található Szent Sír Kápolnát az 1741-ben építették a már meglévő kis fatemplom helyére, melyet a jezsuiták az 1600-as évek közepén építettek.

Erődített Református templom

A vörösberényi erődített Református Templom története egészen Géza fejedelemig, 990 tájékáig nyúlik vissza, mint Szent Márton templom, mely római és árpádkori romokra épült. A török kézre kerüléstől a vallási harcokig sok mindent kellett elviselnie a történelem során, bővebb információ a "Balatonalmádi templomai" című kiadványunkban olvasható.

2016-ban is június közepétől augusztus végéig minden szombaton, illetve egyedi kérésre előzetesen egyeztetett időpontban várjuk a kedves érdeklődőket Balatonalmádiban, idegenvezetéssel egybe kötött templomi kőrsétáinkon.

VasútARTjáró

VasútARTjáró-t avattunk 2013-ban. Balatonalmádi, és innen elszármazott alkotómesterek olajfestményeivel, digitális fotóival, grafikáival és akvarelljeivel díszítettük ki aluljárónkat. A félévente megújuló tárlattal minél több embernek szeretnénk megmutatni tehetséges művészeink munkáit.

A VasútARTjáróban kiállításra került alkotások félévente megújulnak. A lekerült műveket a balatonalmádi Tourinform Irodában lehet megvásárolni.

"Kézfogás" Európa Szoborpark

A Kézfogás Európa Szoborparkkal 2013-ban gazdagodtunk. A hazai és európai művészek alkotásai méltó helyet kaptak a szépséges Szent Erzsébet ligetben. Két évenként másik ország mutatkozik majd be több szoborral, elsőként Olaszországot üdvözölhettük a platánfák alatt. Az állandó helyet kapott művek között találjuk a Herendi Porcelánmanufaktúra "Kézfogás" című gyönyörű ajándékát.

Vörös Homokkő Tanösvény

Kiránduljon Balatonalmádiban és ismerje meg városunk múltját és jelenét.

Balatonalmádiban a "Kék háromszöggel" jelzett körülbelül 6 km-s Vörös Homokkő Tanösvényt, a várost bemutató körutat, nagyjából két óra alatt tehetjük meg. Ez idő alatt bár kellemesen el fogunk fáradni, megismerhetjük a város jelenét és múltját. A túra során egy térkép és az útvonalleírás segítségével egy rég letűnt világ részesévé válhatunk. A város mai épületei meglepő, érdekes és olykor varázslatos múltja tárul elénk. Ki hitte volna például, hogy egy élelmiszer bolt egykor a város első vendéglője és kulturális központja volt. Vagy, hogy egykor KNEIPP féle légsátrak álltak a ma nyaralókat fogadó panziók helyén.

Sétánk alatt többször megpihenhetünk és elgondolkozhatunk a múlt és jelen kapcsolatán, miközben lassan elérjük a város tetejét, az Óvári Messzelátót. A panoráma, mely elénk tárul, lenyűgöző. Tiszta időben ellátni a Vértes hegységben lévő, Csókakő váráig is. Szemet gyönyörködtető a Fűzfői Öböl és a Bakony hegy vonulatai is. Előtérben az ősi városrészt, az ezer éves Vörösberényt láthatjuk. Tovább indulva a tanösvényen áthaladunk a Vöröskő vasúti hídon, melyen ma egy gőzmozdony áll, emléket állítva az 1969-ig működő Veszprém-Alsóörs vasútvonalnak. Lassan ereszkedve le a városba, megcsodálhatjuk a Szent Imre templomot és a Szent Jobb Kápolnát, Almádi gyöngyszemét. A kápolnában található Szent István, Szent Imre és Gizella királyné ereklyéinek egy-egy fragmentuma.

Lassan túránk végéhez érve látogatást teszünk a Szent Erzsébet Ligetbe, ahol többek között megismerhetjük a hajókikötő, a Zene pavilon és a Remete patak történeteit is. A parkban látható a magyar és külföldi képzőművészek alkotásait bemutató Európa Szoborpark. Élményekkel és emlékekkel gazdagon térünk vissza utunk kiinduló pontjára, a Városház térre, ahol a szökőkút mellett üldögélve elmélázhatunk Almádi sokszínűségén és gazdag értékein.

Kirándulási lehetőségek a környéken

Veszprém

A királynék városában, a veszprémi vár macskaköves utcáin sétálva találjuk az Érseki Palotát, a Gizella királyné Múzeumot, az első magyar királyi párt - Istvánt és Gizellát - ábrázoló szobrot.

Veszprém jelentős művészeti eseményeknek ad otthont, többek között a Gizella Napok, a VeszprémFeszt, az Utcazene Fesztivál kínál a látogatóknak tartalmas szórakozást.

A belvárostól rövid sétával elérhető Kittenberger Növény- és Vadaspark különleges természeti adottságaival kedvelt turisztikai célpont. 

Balatonfűzfő

A Bakony lankái és a " Magyar tenger" találkozása ideális feltételeket kínál a természet és a túrázás szerelmeseinek is, Balatonfűzfő és Litér között számos Balatoni panorámás túraútvonal várja az ideérkezőket.

A 2013-ban megújult Fövenyfürdő a Balaton part legfiatalabb és egyik legszebb, legvonzóbb strandjává vált az itt élők és a városba látogatók örömére és megelégedésére, a kedvező árak pedig még vonzóbbá teszik vendégeink számára.

Balatonfűzfő ­ Tobruk városrész strandját elsősorban az kisgyermekes családok számára ajánljuk.

Balatonfűzfő jelentős turisztikai nevezetessége, egyben az egész balatoni régió egyik legvonzóbb, legismertebb szabadidős helyszíne a BalatoniBob Szabadidőpark, amely immár két bobpályával várja a szabad levegőre vágyókat - felhőtlen szórakozást nyújtva a család minden tagjának.

Városunkban 2007 tavasza óta nyílik lehetőség a paintball kipróbálására, megismerésére.

A "serpa" kifejezésről Tibetben a hegyi vezetők és teherhordók jutnak eszünkbe, Balatonfűzfőn viszont a természetes mozgásformák természetes környezetben való megvalósulását célul kitűző Serpa Kalandpark, mely 2003-ban nyitott meg.

Balatonfűzfő egyik ékessége a 2012-ben felújított, újra megnyílt csillagvizsgáló, mely nyitott kapukkal várja a kultúra és a tudomány szerelmeseit..

Az erdei környezetben megépített Bobpályán átélheted a szabad, de biztonságos száguldás élményét, az érzést garantálja a 800 méter hosszú, 40 méter szintkülönbséggel megépített pálya. Kétszemélyes kocsikban utaztok fel a dombtetőre, ahonnan elkezdődhet a száguldás! Mehetsz egyedül is a Bob-ban, de két személy esetén, nagyobb súly, nagyobb élmény...
Az érzés fokozásához hozzájárulnak az éles döntött kanyarok, bukkanók, a pályán elhelyezett 15 méter hosszú alagút.
A csúszásod megörökítéséről a pályán elhelyezett fotópont gondoskodik, az itt készült képet a bejáratnál található Emlékbázisnál kinyomtathatod, vagy kérhetsz ajándéktárgyat a legjobban sikerült fényképeddel. Az esti órákban ideérkező vendégeinket kivilágított pálya fogadja!

Nyitva tartás: H - V: 9:00 - 20:00
Tel.: +36-88/586-170
Fax: +36-88/586-171
Honlap cím: www.balatonibob.hu

Tihany

Tihanyt, ezt a méltán híres festői félszigetet turisták tömegei barangolják be évről-évre. 

A Balatonba nyúló vulkanikus félsziget Magyarország és a balatoni táj egyik gyöngyszeme.

A félsziget ritka növény-és állatvilága miatt 1952 óta tájvédelemi körzet. A Bencés Apátságon kívül a Levendula Ház, a Barátlakások, a Kálvária, és a gejzírmező a fő célpontok.

Három szervezett túraútvonal közül választhat a látogató: a Visszhang körút, Legenda körút, valamint a Levendula körút mutatja be a nevezetességeket.

Balatonfüred

Balatonfüred rendezvényeiről mindenkinek a reformkor, az Anna bál, és a Kékszalag vitorlásverseny jut elsőre eszébe, ha pedig a település épületeiről beszélünk, általában a Szívkórház és a Jókai villa képe jelenik meg a turisták szeme előtt. Ezeken a klasszikus látnivalókon kívül számos egyéb színvonalas programmal és szépséggel várja vendégeit a város.

Levendula Ház Látogatóközpont

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.

Nyitva tartás: 

- Június 1-től augusztus 31-ig 9-19 óráig. 

- Szeptember 1-től szeptember 30-ig 10-17 óráig.

Tel.: +36 87 538 033, +36 80 205 208
Fax: +36 87 538 034
Honlap cím: www.levendulahaz.eu

Villa Romana Baláca

A Villa Romana Baláca a Balaton-part méltán kedvelt, római kori kiállítóhelye.

A Római villagazdaság a Nemesvámos melletti Balácapusztán egy római-kori villa és a köré épült gazdaság romjaiból rendezett nagy területen elterülő régészeti kiállítás. A részben rekonstruált villagazdaság épületegyüttese és a romkert a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóhelyeként üzemel. 2012-ben egy turisztikai beruházás keretében multimédiás eszközökkel, makettekkel, enteriőrökkel bővültek a látnivalók.

Tapolcai - tavas barlang

A tavas barlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang. A Tapolcai-tavasbarlang egyike volt hazánk azon alig kéttucat barlangjának, melyeket a barlangok általános védettségének kimondása előtt, már 1942-ben - hazánkban másodikként - védelem alá helyeztek. 1982. óta fokozottan védett; kiemelt védelmi státuszát geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja.

Nyitva tartás:
Tavasztól őszig: Március 15. és június 30. között minden nap: 10:00 - 17:00
Július 1. és augusztus 31. között minden nap: 09:00 - 19:00
Szeptember 1. és október 31. között minden nap: 10:00 - 17:00

Info: www.bfnp.hu

Káli-medence

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence. Ez a vidék télen nyugodt, csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, de igazán ősszel él.

Geológiai szempontból a medence a Balaton-felvidéken belül a legváltozatosabb tájegység, és országos viszonylatban is egyedülálló. A perm időszak vörös homokkövétől kezdve szinte a teljes triász kőzetsorozaton át az egyedi pannon kovás homokkőig számos kőzettípus előfordul itt, amit a tűzhányó-tevékenység csak tovább gyarapított. Ezen sokszínű kőzetek alkotják a Káli-medence fehér, fekete, illetve vörös arcát.

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű.

Várpalota - Thury Vár

A Thury-vár számos szolgáltatással várja az idelátogatókat. Legyen szó akár színvonalas kiállításainkról, akár rendezvénytermeink széleskörű felhasználási lehetőségeiről itt mindenki megtalálja a kedvére való időtöltést.

Forrás: balaton-almadi.hu